Bomen vellen

Zelf bomen kappen zonder vergunning

Staat er een (zieke) boom in uw tuin die u graag wil verwijderen of die het zicht belemmert? Dan informeert u zich best eerst over de nodige kapvergunningen vooraleer u daarmee start. Elke gemeente heeft haar eigen regels die u best naleeft om boetes (tot wel € 30.000) te voorkomen. Arborist Lerat zet alvast de belangrijkste informatie voor u op een rijtje:

  • Afhankelijk van de gemeente waarin u woont, heeft u een kapvergunning nodig als de boom zich binnen een straal van 15 meter van een vergund gebouw bevindt. Zo heeft u in Puurs bijvoorbeeld geen vergunning nodig en in Aartselaar dan weer wel.
  • Naast kapvergunningen zijn er ook omgevingsvergunningen in de omloop. Die laatste hangt u best één, twee of drie maanden op voorhand uit vooraleer u uw project aanvat. In Wemmel is zo’n omgevingsvergunning bijvoorbeeld de standaard.
  • In sommige gemeentes mag u enkel bomen kappen met een vergunning als u binnen een aangegeven tijd opnieuw een boom plant.

Meer informatie over de specifieke vergunningen en regels vindt u op de website van de gemeente waarin u woont of bij de Dienst Omgeving in het stad- of gemeentehuis.

Als u zelf niet weet hoe uw bomen te vellen, komt Frederic daarvoor graag bij u langs. Met zijn gespecialiseerd materiaal kapt hij uw bomen in alle veiligheid. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over het kluwen aan vergunningen. Contacteer hem gerust voor meer informatie.

Een boom laten vellen of kappen?

Frederic komt graag bij u langs!