bomen vellen

Wanneer uw bomen snoeien

Kriebelen uw groene vingers om in uw tuin aan de slag te gaan? Dan is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde snoeiperiodes, zodat uw beplanting gezond blijft. Arborist Lerat lijst de belangrijkste snoeiperiodes graag voor u op:

  • Januari – mei: in deze periode worden vooral fruitbomen gesnoeid. Let daarbij goed op gescheurde of gebroken takken. Die kunnen namelijk boomziektes veroorzaken. Voor druivelaars valt de ideale snoeiperiode in de maanden januari of februari.
  • Mei: in mei worden de groenblijvende hagen zoals taxus, buxus en hulst gesnoeid. Gebruik een scherpe snoeischaar, zodat u losse takken gemakkelijk kunt doorknippen.
  • Juni: in juni worden de beuken gesnoeid. Zorg ervoor dat u niet te veel snoeit, want de ontstane holtes en gaten kunnen de natuurlijke vorm van de boom verstoren.
  • Eind juli – september: in deze periode zijn de esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot en kastanje aan de beurt.
  • November – februari: (knot)wilgen, populieren, essen, eiken en elzen snoeit u best in de late herfst en winterperiode. Zwarte elzen en hazelaars moet u juist boven de grond afzetten om een optimale groei te garanderen. In de late winterperiode (t.e.m. maart) neemt u dan weer uw leibomen best onder handen omdat de takkenstructuur dan goed zichtbaar is.

Het algemene snoeionderhoud – waaronder dode takken verwijderen en kleinere snoeiwerken – kan bij eender welke boomsoort ook ’s zomers. Laat u het snoeiwerk graag over aan een echte professional? Geef Arborist Lerat dan zeker een seintje. Frederic helpt u zo snel mogelijk verder!

Een boom laten vellen of kappen?

Frederic komt graag bij u langs!